Vos résultats de recherche

El sector immobiliari com a valor refugi en temps de pandèmia

Posté par info@inmocosta.com sur 17/04/2020
0

Article escrit per Diego Bestard, CEO d’Urbanitae i vicepresident de l’Associació Espanyola de fintech i Insurtech (AEFI)

L’epidèmia de l’coronavirus traspassa el purament sanitari i el seu impacte sobre l’activitat econòmica s’està estenent a tots els sectors. La caiguda dels mercats es generalitza i la inseguretat es propaga entre els inversors.

Prova d’això és que el covid-19 està provocant les pitjors xifres de les últimes dècades a les borses de tot el món. L’alarma col·lectiva s’expandeix vertiginosament i torna a sorgir, com ja va passar en anteriors crisi, la necessitat d’acudir als valors refugi o valors defensius, aquells que en moments d’incertesa tenen una alta probabilitat de mantenir els seus beneficis i fins i tot augmentar-los.

Històricament, el valor refugi per excel·lència és l’or, havent estat usat en anteriors crisis com una forma de preservar capital i fins i tot d’obtenir beneficis. També ho són els valors d’empreses que pertanyen a el sector de l’alimentació doncs, sigui quina sigui la situació econòmica, sempre són necessàries. Les caigudes en aquests sectors solen ser moderades i fins i tot en molts escenaris econòmics adversos dels beneficis han seguit augmentant.

En aquest escenari d’agitació i fins i tot pànic, molts tenen la vista posada en el sector immobiliari i en el seu futur. Encara tenim molt recent l’última crisi econòmica en què la bombolla creditícia i immobiliària va arrossegar a milers de persones a situacions límit i abocar a la desaparició de moltes empreses. Avui, el punt de partida és molt diferent ja que l’origen no es troba en bombolles o sobreendeudamientos, sinó en una epidèmia (ja pandèmia), els efectes poden ser devastadors per a l’economia si ens deixem portar per la por i el desconeixement.

No és d’estranyar que en circumstàncies com aquestes, en què la tendència normal seria la de postergar qualsevol decisió de compra immobiliària, molts experts vegin aquest mercat com una oportunitat d’inversió i en un valor refugi per als inversors a Espanya.

De fet, molts professionals coincideixen que aquesta serà una etapa conjuntural i que l’activitat inversora tornarà als volums habituals en el tercer trimestre d’aquest any. Algunes fonts ja parlen d’una recuperació en el ‘real estate’ en forma de V, altres vaticinen un efecte rebot en la inversió internacional un cop superada la crisi. I hi ha un cert consens en què és previsible que s’inverteixi més en valors tangibles com l’immobiliari tenint en compte la gran volatilitat dels mercats i uns tipus d’interès en mínims històrics.

En aquest context tenen cada vegada més rellevància les plataformes de finançament participativa (PFPs) i, més en concret, a les anomenades plataformes de ‘crowdfunding’ immobiliari. Aquestes iniciatives permeten que, per primera vegada en la història, petits i mitjans estalviadors puguin invertir en grans projectes immobiliaris que fins fa poc estaven fora del seu abast per l’alt volum d’inversió requerit. Al seu torn, permeten que aquests inversors puguin diversificar el seu capital en diferents projectes, reduint d’aquesta manera el risc de la seva cartera d’inversió.

Aquestes plataformes que, com en el cas de Urbanitae, han de desenvolupar la seva activitat amb l’autorització i supervisió de la CNMV, agrupen multitud de petits i mitjans inversors perquè, entre tots, tinguin el suficient múscul financer per poder participar en projectes immobiliaris que normalment estan reservats per a un cercle d’inversors professionals o institucionals. Al seu torn, el petit inversor es beneficia de poder accedir a projectes que han estat analitzats i aprovats per un equip professional d’analistes i experts immobiliaris.

Aquesta « democratització » de la inversió es veu impulsada també pel fet que les plataformes es recolzin en la tecnologia perquè tot el procés d’inversió sigui senzill i accessible. El sistema d’inversió sol ser 100% en línia, sense paperassa, ni visites, ni tràmits burocràtics i tot el procés de compra i gestió de cada un dels projectes es delega en un promotor professional sota la supervisió de la PFP.

El creixement de l’ ‘crowdfunding’ immobiliari és imparable i les perspectives d’enlairament d’aquest nou model són molt optimistes. Es preveu que aquest mercat mogui en 2025 entre 90.000 milions i 100.000 milions de dòlars a nivell mundial.

En el context actual de caigudes generalitzades dels mercats financers, el valor de la inversió immobiliària com actiu descorrelacionado de les fluctuacions a curt i mig termini de l’mercat financer guanya rellevància. En aquest sentit, les plataformes de ‘crowdfunding’ immobiliari es configuren com una de les millors opcions per accedir a aquest tipus d’inversions, amb quantitats petites, i gestionades de forma professional.

Comparer les annonces