Your search results

Les tendències de mercat de l’habitatge per 2021, segons Institut de Valoracions

Posted by info@inmocosta.com on 08/01/2021
0

El sector immobiliari estarà marcat en aquest any que comença pels efectes de l’coronavirus. Les expectatives per al residencial semblen millorar amb l’arribada de la vacuna, segons Institut de Valoracions, que avança un estancament de la demanda d’estrangers que esperen veure com evoluciona la pandèmia, amb l’expectativa de caigudes més suaus o severes en el lloguer en funció de l’entrada d’una regulació de mercat, i una demanda creixent per buscar nova llar en àrees amb menys densitat de població.

“L’arribada de la pandèmia i els seus efectes, entre els quals s’inclouen l’acceleració de la digitalització, el teletreball o la incertesa i les mesures de distanciament, han tingut un important impacte en la societat. La forma de treballar, de socialitzar i, fins i tot, de viure ha provocat una ‘nova normalitat’ que sembla haver vingut per quedar-se “, afirmen des de l’Institut de Valoracions.

Per intentar dibuixar com evolucionarà el sector immobiliari per 2021, els experts de la taxadora afirmen que “l’impacte de la pandèmia seguirà present, encara que s’aprecia cert grau d’optimisme per les expectatives de l’arribada de la vacuna” i en destaquen quatre tendències per a aquest any que comença en la recerca d’habitatges:

Nova demanda en àrees amb reduïda densitat de població
Molts s’han adonat després del període de confinament que els seus actuals cases no compleixen amb les necessitats del dia a dia, i per això, es troben en la recerca d’un habitatge de reposició. I en els propers mesos seguirà cobrant auge, mentre la situació es vagi normalitzant amb l’arribada de la vacuna.

Entre els factors més determinants per buscar immoble s’inclouen: espais amplis i exteriors, lluminositat, estades extra per teletreballar i, fins i tot, l’eficiència energètica dels habitatges. “En aquest sentit, s’ha notat un major interès per l’obra nova i els habitatges unifamliares en els extraradis de les grans ciutats, on els immobles solen complir en major mesura amb les noves demandes”, destaquen des de la taxadora.

Prova d’aquesta tendència és que, en el tercer trimestre del l’any 2020, la compravenda d’habitatges unifamiliars va ocupar un 20,4% de l’total de transaccions, marcant el màxim de la sèrie històrica, segons el Col·legi de Registradors de la Propietat.

“També, cal destacar la recerca d’habitatges o segones residències a zones rurals o costaneres on la densitat de població és menor. Aquest interès es nota amb objectius d’inversió a mig i llarg termini, i com a escenari alternatiu on passar les vacances o llargues temporades “, destaquen els experts de l’Institut de Valoracions.

Incertesa en el mercat de lloguer
L’augment de l’oferta d’immobles en el mercat de lloguer ha seguit progressant des del març, influenciat pel traspàs dels pisos de lloguer turístic a l’lloguer tradicional, i per l’èxode de les grans urbs a altres zones.

“Davant aquest increment de l’oferta i la disminució de la demanda, sobretot a les grans ciutats com Madrid o Barcelona o regions turístiques com Eivissa, els preus han experimentat variacions que des de l’inici de la pandèmia han arribat a nivells negatius superiors a el 5% (de mitjana) “, segons Institut de Valoracions. “Tot i això, amb la posada en marxa de la vacuna contra la covid-19, s’aprecia cert grau d’optimisme en el mercat que podria generar una desacceleració en el ritme de caigudes dels preus, si es reprèn la presencialitat a les oficines i universitats “.

Des de la taxadora també destaquen la influència en la futura evolució dels lloguers de les possibles regulacions que puguin entrar en vigor en aquest mercat, sobretot per a importants mercats com Madrid i Barcelona.

Un altre dels aspectes que despuntat el 2020 i s’espera que es consolidi el 2021 és el format ‘build to rent’, una aposta de el sector per ampliar el parc d’habitatges disponibles de lloguer a les principals ciutats, “però que es podria veure afectat també si finalment s’implementa la regulació de les rendes de lloguer, que es troba en l’actualitat en procés de debat “, afirmen els experts.

Important alentiment d’activitat dels estrangers
Les restriccions per viatjar entre països i la incertesa sobre l’evolució de la pandèmia en el mercat immobiliari espanyol, i mundial, han estat el principal factor que ha impactat en l’evolució de la compravenda d’habitatge per part de compradors estrangers. Segons els notaris, s’ha produït una caiguda de l’activitat per part d’inversors forans en l’habitatge de l’37,4% interanual, amb dades del primer semestre del 2020. Malgrat que els estrangers residents van realitzar el 62,4% de les operacions , han destacat les caigudes entre noruecs (-52,3%) i ciutadans d’Irlanda, la Xina, Rússia, Suïssa, Regne Unit, i altres països de la UE, amb descensos per sobre de l’40%.

“Tot sembla indicar que aquest alentiment de les transaccions podria mantenir-se mentre segueixin les restriccions. No obstant això, a mitjà-llarg termini, es podria esperar que Espanya segueixi atraient l’interès dels estrangers gràcies a factors com les zones costaneres, el clima o els bons oportunitats que ofereix respecte a altres ciutats europees “, comenten des de la taxadora.

En un entorn cada vegada més virtual, més serveis digitals
La tendència en el ‘real estate’ es dirigeix ​​cap més presència en l’entorn online, menys dependència física i més activitat digital a les transaccions. “Per sort, el món de la rajola ja es venia preparant per a la transformació digital. De fet, les empreses de el sector ja han anat integrant les tecnologies en la seva cadena de valor, i el sector ‘proptech’ ha guanyat importància amb el sorgiment de diverses ‘startups’ que han contribuït a impulsar la digitalització d’aquest àmbit “, destaquen.

A l’escenari actual, els serveis digitals han permès que l’activitat de el sector seguís funcionant amb certa normalitat malgrat les restriccions i limitacions dels últims mesos. La possibilitat de realitzar tours virtuals d’habitatges amb el mòbil; el poder tancar transaccions de forma telemàtica mitjançant contractes intel·ligents; o la sol·licitud d’una hipoteca 100% en línia, són alguns dels beneficis que la digitalització ofereix als clients.

Per la seva banda, les entitats de taxació han impulsat els seus serveis digitals aprofitant les possibilitats de l’Big Data i la intel·ligència artificial, per a, entre altres coses, realitzar tant valoracions automàtiques d’un actiu concret com valoracions massives de carteres d’actius per mitjà d’algoritmes de valoració.

Font: Idealista .com/news

7/01/2021

Compare Listings