Resultados de la búsqueda

Festa Major de Torroella de Montgrí

Publicado por info@inmocosta.com en 16/08/2017
0

La Festa Major de Sant Genís de Torroella de Montgrí ha esdevingut un dels principals aparadors culturals i cívics de la vila. Des de fa dècades, la festa està perfectament ritualitzada i respon a un esquema que s’ha anat adaptant i ampliant amb el pas del temps, sense patir modificacions que n’hagin alterat l’essència i caràcter genuí. La programació presenta una àmplia oferta d’actes i elements festius que reflecteixen, en gran manera, l’esperit torroellenc. La seva riquesa rau no només en la diversitat de propostes programades, sinó en la manera com viuen els veïns i les veïnes uns dies que permeten reforçar els lligams i la cohesió social. Així mateix, és innegable els seu vessant de lideratge territorial, en tant que ha esdevingut, històricament, un referent festiu i social, per a molts veïns i moltes veïnes de poblacions de la rodalia, en l’àmbit del Baix Ter.

Malgrat que la major part d’actes són fixos, també n’hi ha de mòbils en funció del calendari anual i de com caiguin els caps de setmana. Això fa que el període central de la festa major, que sempre és del 24 (vigília de Sant Genís) al 28 d’agost, estigui precedit d’una important proposta d’actes previs, com la presentació del Llibre de la Festa Major o el Correfoc dels Ducs del Foc i Correfoc dels Petits, amb els Mussolets  i els Ducs del Foc, entre d’altres.

El dia central de la festa és el 25 d’agost, diada de Sant Genís, patró i protector del poble i a qui està dedicada l’església parroquial, un notable edifici gòtic. El dia abans, però, té lloc el pregó d’inici de festes en el marc d’un multitudinari sopar popular als Jardins John Lennon, que malgrat els canvis ha sabut mantenir el seu esperit fundacional de germanor i participació ciutadana.

Des de fa uns anys, abans d’anar a sopar té lloc l’acte institucional de lliurament de les Medalles del Montgrí, un guardó instituït per l’Ajuntament el 1985 amb l’objectiu de premiar un màxim de tres persones, entitats o empreses que s’hagin destacat, en qualsevol aspecte, en bé del municipi.

La cultura popular té el seu protagonisme central el dia 25 al matí durant la tradicional cercavila, que compta amb la participació de tots els elements de l’imaginari festiu local i d’altres colles convidades. Hi participen les dues parelles de gegants del municipi, els de Torroella de Montgrí i els de l’Estartit, acompanyats pels Grallers del Montgrí, els capgrossos i les Xatis. Els gegants de Torroella de Montgrí tenen més de 400 anys d’història i estan documentats per primera vegada l’any 1608.

Aquest dia també se celebra la missa solemne cantada a l’església i, tot seguit, el ball de gegants i una gran ballada de sardanes executada amb la Cobla Foment del Montgrí. A la tarda, la sardana reprèn el protagonisme amb una audició amb el Foment del Montgrí i El Montgrins, l’altra cobla-orquestra local de referència. Torroella té una estreta relació amb el món de les sardanes: ha estat la vila natal de grans músics de cobla i de grans compositors de sardanes. A més, un dels fets històrics més destacables en relació amb el món de la sardana va tenir lloc a la plaça de la Vila de Torroella de Montgrí, quan l’any 1844 es va ballar la sardana, per primera vegada al nostre país, amb els seus actuals repartiments. Per tot això, la sardana continua tenint una forta presència durant la festa.

L’endemà se celebra el Vermut explosiu al matí i el Cercabirres a la nit, que culmina amb un pregó alternatiu que fa un repàs d’alguns dels esdeveniments passats a la vila i al país en el darrer any en clau satírica.

Durant els dies que dura la festa l’art també té el seu protagonisme amb l’Exposició d’Art Local, una mostra que s’organitza des del 1962 i en la qual se celebren diversos campionats esportius (tennis de taula des del 1981, futbolí, petanca, escacs, etc.), espectacles d’animació infantil, titelles, concerts de música, balls, actuacions teatrals, entre d’altres.

La festa es desenvolupa, preferentment al carrer, en diferents escenaris, un dels quals és l’espai de Barraques, que els darrers anys s’ha convertit en un punt de trobada multigeneracional, on les entitats i el jovent tenen un protagonisme especial.

La festa ha esdevingut, també, un element de lideratge territorial i de dinamització econòmica. Històricament ha atret moltes persones dels pobles de la rodalia i els actes programats s’han convertit, des de fa dècades, en un atractiu més per a la gran quantitat que durant aquests dies passen les vacances al municipi o a la zona.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.agendatorroella.com/ca/programacio/c/festa-major-de-sant-genis-2017-1019.html

 

Comparar propiedades